Tutorial Online

tutoriale ubuntu, tutoriale fedora, tutoriale slackware, tutoriale dreamwever, tutoriale flash, tutoriale photoshop, tutoriale fireworks, tutorial online

OpenOffice.org o suita office open source, partea 2 Calc (excel) – tutorial online

Posted by ascultradio pe mai 18, 2010

Calc, este componenta de calcul tabelar din suita OpenOffice.org. Calc lucreeaza cu registre (spreadsheets), asemanator cu EXCEL din suita Microsoft Office. Registrele constau dintr-un numar de pagini individuale (sheets), fiecare continând un bloc de celule ordonate pe rânduri si coloane. Aceste celule pastreaza elementele individuale — text, numere, formule etc. — pe baza carora se fac calculele si se determina ce se va afisa pe ecran.
Fiecare registru poate avea mai multe pagini.Fereatra este împartita în meniul de optiuni, bara de instrumente Standard, bara de Formatare si bara de Formule. Cea mai mare parte a ecranului afiseaza celulele sub forma unei retele, fiecare celula fiind situata la intersectia dintre un rând si o coloana.
Deasupra coloanelor si în partea stânga a rândurilor sunt o serie de celule gri continând litere si numere. Acestea sunt capetele de coloana si de rând. Coloanele încep cu „A” si cresc spre dreapta (B, C, D, …), rândurile încep cu „1” si cresc în jos (2, 3, …).
Datele se introduc în celule la fel ca în celelalte aplicatii de calcul tabelar fiind existente si facilitati ca auto-completarea, numararea automata, etc. Celulele permit fie încadrarea textului în celula, fie pot lasa textul sa iasa din celula (comportamentul implicit la celelalte astfel de aplicatii). Spre deosebire de aplicatiile concurente, Calc permite protejarea prin parola a unei foi de calcul, fara a proteja tot documentul.
Exista si posibilitatea sincronizarii cu o baza de date. Instrumentul DataPilot permite conectarea la o baza de date aflata pe internet si preluarea de informatii de acolo.
Printre altele, se pune accent si pe stiluri si formatare,  existând sabloane predefinite care vin împreuna cu functii incluse. Stilurile si formatarea fac posibila rotirea libera a continutului unui celule, aplicarea unui fundal, aplicarea bordurilor si altele. Si elementele din diagrame pot avea fundaluri personalizate (incluzând grandienduri si texturi) iar când se alege vizualizarea 3D a elementelor din diagrama se face disponibila o optiune care schimba look-ul 3D simplu în cel realist.
O utilitate prin care Calc se face remarcat este si Scenario Manager. Scenariile sunt seturi de celule care primesc un nume propriu si care pot primi anumite valori pentru a se observa efectul asupra celorlaltor celule sau diagrame.

Nu uitati, daca aveti sugestii, reclamatii sau completari nu ezitati sa scrieti pe rubrica de comentarii, de-asemenea daca intilniti pe rubrica de comentarii un user care are o problema si puteti sa-l ajutati, nu ezitati s-o faceti, numai asa putem face locul asta mai bun, ne vedem pe rubrica de comentarii !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: